Снимка Bulgaria ON AIR
fallback

Световната здравна организация обяви аспартама за възможно канцерогенен след редица дебати по темата. Това може за разтърси хранителната индустрия, защото аспартамът е известен изкуствен подсладител, който се съдържа в над 6000 храни и газирани напитки, както и в дъвки.

Изследвания, разглеждани от Международната агенция за изследване на рака към СЗО, показват, че е възможно да има връзка между аспартама и рака на черния дроб. Засега обаче данните не са категорични.

"Едните имат заключение, че това е потенциален канцороген – аспартамът, Агенция по изследване на рака, а вторите изследват възможността от реалния прием това да стане факт. Именно на този етап това е сравнително нисък риск от отключване на рак при консумация на изкуствения подсладител аспартам", обясни диетологът Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

"40 мг на килограм тегло за ден е допустимата граница на дневен прием на аспартама", отбеляза тя.

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани напитки и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти. Не е ясно обаче дали помага на хората да отслабнат, тъй като може също така да увеличи апетита и да повлияе на метаболизма на човека.

Симеон Наковски е кикбоксьор и треньор. Разказва, че аспартамът води до редица проблеми.

"Аспартамът е 200 пъти по-силен от захарта. Можем да го срещнем в газираните напитки, във фитнес храните. Голяма употреба води до диабет и много малко хора знаят, че при мъжете води до стерилност", посочи той.

Байкова каза още, че живеем в технологичен свят и всеки сам може да се информира и да направи своя здравословен избор.

"По-добре е понякога една газирана напитка с натурален подсладител и много рядко с изкуствен", даде пример тя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Нео от матрицата

преди 10 месеца

До коментар 16 Колега прав си , но робите се възпитават по болонско-педофилска система и няма начин да осъзнаят това , за тях е престиж пица-дюнера или фаст фууда- американЩе потъват

12

Анонимен

преди 10 месеца

Ако е една храна е приготвена и пакетирана и има срок на годност повече от няколко дена значи не става за ядене! Ако човек се храни само с пресни цели храни домашни манджи приготвени от пресни продукти тогава автоматично избягва поне 90% от отровите. Не е толкова сложно. Всеки може да се храни здравословно и даже ще му излиза по евтино. Има стотици манджи които може да сготвите с продукти 10-20 лв да се нахрани цялото семейство. Едно ядене на човек излиза 2-3лв и хубаво и полезно.

11

До 7

преди 10 месеца

Човече *** тоя свят има и диабетици. И те съвсем не са малко. Те не могат да употребяват захар, но могат заместители.

fallback