fallback

Младият Самуил Николов от Велико Търново ще следва космонавтика в Съединените щати и е напът да сбъдне детската си мечта. Това става факт благодарение на финансовата подкрепа на повече от 1000 дарители.

19-годишното момче е прието в американския авиационен университет "Ембри-Ридъл", а таксата от 45 000 долара вече е събрана.

Младият търновец са подкрепили както фирми, така и частни лица, като нужната сума се събрала за около месец.

"Ние наистина не вярвахме. Изненадахме се от ентусиазма на българите да изпратят едно момче да учи в чужбина. Надявам се той да им се отплати - да се върне и да развива своя талант тук", сподели бащата момчето - Калоян Николов.

Мечтата на Самуил е България отново да се върне на космическата карта.

"Една от най-големите ми цели и мечти е, след като завърша в чужбина, да се върна тук и да възродим забравената Българска космическа агенция, тъй като вярвам, че сме една балканска държава, която е сторила чудеса за космическото изследване, ние сме били една от водещите космически сили", каза Самуил.

"С него установиха контакт някои големи фирми, български, които са точно в бранша – има фирми, които изработват сателити, има фирми, които изработват космическа храна - това би им развързало ръцете да потърсят български специалисти, които да се върнат тук в България", коментира още бащата на момчето.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

204

Анонимен

преди 9 месеца

Извинявам се за коментара, но със сигурност ще му откажат виза от посолството на САЩ, щом събира парите си така. За Щатите трябват гаранции, че може да се издържаш. Каква е гаранцията, че от немотия няма да започне да се занимава с други неща в колежа? Освен това в щатите не учат най умните, а най богатите, което вече трябва да е ясно

203

Анонимен

преди 9 месеца

ПРЕКРАСНО ДЕТЕ, НУЛА ВНИМАНИЕ НА ХЕЙТЪРИТЕ, ГОРЕ ГЛАВАТА И САМО НАПРЕД

202

Анонимен

преди 9 месеца

"С много" - Почти сигурно, че е с много по-нагъл. За по-кадърен от момчетата останали да учат за инженери в БГ няма как да го кажеш.

fallback