Снимка БГНЕС

България ще може да приеме още сили на НАТО на своя територия в изпълнение на новите регионални планове на Алианса. Това заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Ще бъде създаден и дивизионен щаб у нас. Мерките са в изпълнение на новите регионални планове, приети на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, които се активират за пръв път от Студената война и предвиждат точно определени сили и средства за защита на географски региони.

По думите на Ефтимов, дивизионният щаб у нас ще ръководи две български бригади, многонационалната бойна група, която трябва да нарасне до ниво бригада, и още и сили и средства, ако е необходимо. По думите му това са бригади, които съставляват една дивизия.

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни той.

За целта обаче, страната ни трябва да подготви необходимата инфраструктура.

"Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия."

Ефтимов отказа да уточни от кои съюзни държави биха могли да дойдат още сили и средства, както и точен брой:

"Не можем да говорим за финална бройка. Винаги е в динамика, в зависимост от наличните сили и средства, в зависимост от сценария на бойните действия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase