Снимка БГНЕС

"Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023 г. Тя е с най-голямото увеличение – 24%", заяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски пред БНТ.

Той обясни, че средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи, които ще бъдат увеличени като обем.

Утре парламентът заседава извънредно, за да обсъди и приеме парите на Касата.

Според план-сметката за здраве са предвидени малко над 7 млрд. и 27 млн. лв. или това е с 910 млн. повече спрямо 2022 година.

"Става дума за повече направления, повече медико-диагностични дейности, повече услуги за бременни жени, за майките, за бебетата им, за децата. Това вече е категорично променено с повече възможни прегледи, които да се случват в реално време. Въпросът пак е тези прегледи да се използват, защото хората имат право на тях, но не ги използват. Според данните само 38% от хората, които задължително трябва да си направят профилактичен преглед, го правят при общо практикуващия си лекар. Хората в активна възраст, които имат право на профилактичен преглед веднъж годишно, не го практикуват", заяви Михаил Околийски пред БНТ.

Още по темата
По думите му това означава, че комуникацията някъде се къса, тъй като профилактичният преглед е в интерес на хората.

"Анализ показва, че от 2013 г. досега е нараснал 2 пъти бюджетът на здравеопазване, но въпреки това българите не са по-здрави. Това е така, защото не е ефективно лечението и прилагането на лекарствата, също така 44,5% от хората доплащат от джоба", каза още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Трябва да се навакса с имунизационния календар, защото има спад за традиционните ваксини при децата и има риск от избухване на морбили и на други заразни заболявания, допълни Околийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase