Снимка БГНЕС

Догодина изтича срокът на годност на около половината от старите разпределителни уреди на радиаторите и според закона вече не може да се поставят конвенционални. Тогава ще бъде и пикът на подмяната им с новите уреди с дистанционно отчитане. Това каза в студиото на bTV изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

По принцип от 2027 г. нататък всички уреди по радиаторите вече трябва да бъдат с възможност за дистанционно отчитане. Но сегашните уреди са със срок на действие 10 години и през това лято около една трета от монтираните в страната навършват тази възраст.

"Трябва да се помисли за нарочна помощ от държавата за подмяната, защото уредите с дистанционно са три пъти по-скъпи от сегашните. Получава се така, че законът задължава хората да си купят нещо по-скъпо, а те може да нямат тази финансова възможност. Според мен трябва да се обсъди отсега целенасочена помощ по линия на европейските фондове", каза Еленко Божков, бивш член на КЕВР и бивш зам.-министър на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase