Снимка: Bulgaria ON AIR

За съдебна реформа се борим 20 години. Не е ясно какво ще бъде постигнато. Всички правителства през годините говореха за едно и също - обща съдебна реформа, но какво включва тя никой не знае. При всички случаи, за да има съдебна реформа трябва да се мине през конституционна реформа. Това заяви адвокат Йорданка Бекирска в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ някои промени в Конституцията се правят с Велико народно събрание, а други с обикновено мнозинство. Според нея някои от промените биха минали и с обикновено народно събрание.

"Има възможност. Единствената добра новина е, че всички парламентарно представени групи са обединени около идеята, че трябва да има такава промяна в Конституцията. Репутацията на ВСС в момента е доста занижена. Това е тревожно", коментира адвокат Бекирска.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че трябва да се гарантира устойчивостта на правата на гражданите. "Има нужда да се подхрани доверието и да знаем, че не може да има своеволие - каквото виждаме. Корупцията е не е само с пари, но и с влияние. Нямаме доверие в съдебната система. За да го имаме - задължително трябва съдебната реформа да се случи", посочи тя.

Според нея българите обичат да се обръщат към съда. "Българинът обича да чуе, че справедливостта възтържествува. Паралелно с това върви и другата линия. В моята практика не съм се сблъсквала с корупция", добави гостът.

В тази връзка Бекирска засегна и темата за домашното насилие и законопроектите. "Последният, обсъждан преди няколко дни, беше общ законопроект, внесен от Бойко Борисов. Беше обсъден и подкрепен от ГЕРБ и "Продължаваме промяната", БСП и ИТН бяха срещу него. От него бяха обсъдени само 4 от 33 предложения. Най-притеснително е, че след толкова много работа не се включва обсегът за лица, които са в интимни отношения, но не живеят на едно и също място. Това са по-голямата част от връзките на хората", каза адвокатът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase