Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев публикува гневно писмо в профила си във Facebook. То е адресирано до председателя на НС и до председателите на ПГ на всички партии, както и до всички артисти, творци и културни дейци.

Ето пълният текст:

"Скъпи, приятели, духовни учители, хора на словото, музиката, танца, изобразителното изкуство, театъра! Ограбват ни! Крадат от децата ни, крадат от родителите ни, вземат от всички, които се опитват да работят усърдно за развитието на българската идентичност, култура и ценности! Всички ние, които с ниските си доходи продължаваме да намираме мотив и ентусиазъм да творим, ние които се опитваме да кажем „НЕ“ на войната със своите миролюбиви действия, с примера, който ние даваме чрез изкуствата, с цялата си загриженост за България и за децата, които растат в тази страна, сме ограбени за пореден път от чиновници от Министерството на финансите, които са пресметнали със своите бездушни калкулатори, че бюджетът за култура ще бъде в рамките на СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА.

Уважаеми народни представители!

Обръщам се към Вас като към последната надежда за здрав разум в политическата ни класа! Смятате ли, че Културата е грешка? Ще подкрепите ли този бюджет за култура?

Според средносрочната прогноза в Министерството на финансите за следващите две години бюджетът в група „Култура“ се намалява от 0,6 % на 0,4 %! Според независими изчисления за още две-три години този бюджет би трябвало да изчезне напълно!

Вярвам, че единственият начин, за да спрем това безумно изчисление, е Народното събрание с подкрепата на всички парламентарни групи единодушно да гласува в пленарната зала увеличение на бюджета за Култура с 50%. В противен случай още след няколко месеца ще започнат фалити във всички театри в страната, опери, симфонични оркестри, музеи, галерии, училища по изкуствата, български културни центрове по света! Ще катастрофират цялата българска идентичност, културно наследство, духовно развитие, постиженията на творците, развитието и националното богатство!

Обръщам се лично към г-жа Десислава Атанасова, г-н Атанас Атанасов, г-н Кирил Петков, г-н Костадин Костадинов, г-н Мустафа Карадайъ, г-жа Корнелия Нинова и г-н Тошко Йорданов като към лидерите, които представляват народа в Народното събрание! Вярвам, че можете да направите повече за българската култура, когато разглеждате, обсъждате и приемате бюджета в Народното събрание!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase