Снимка: БГНЕС

"Семейството е най-добрата среда за отглеждането и развитието на всяко дете и това следва да бъде един от основните принципи в бъдещата Национална стратегия за детето", заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в отговор на въпрос от парламентарния контрол.

Тя обърна внимание, че България е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на детето през 1991 г., с което е поела ангажимент за прилагане на основните ѝ принципи за подобряване на детското благосъстояние и гарантиране на правата на децата.

Законът за закрила на детето, от друга страна, предвижда държавната политика в тази насока да се осъществява въз основа на приета от Народното събрание по предложение на Министерския съвет Национална стратегия за детето. Иванка Шалапатова изрази съжаление, че вече пет години този ангажимент не е изпълнен, след като работата по изготвения през 2018 г. проект е прекратена.

Министърът на труда и социалната политика информира народните представители, че през май 2022 г. е сформирана нова работна група, чиято цел е да актуализира визията на бъдещата Стратегия, като се изготви план и нов проект на документа.

"Приемането на Национална стратегия за детето е наш общ ангажимент съгласно Закона за закрила на детето и вярвам, че следва да бъде приета. Нашата визия е, че тя трябва да е насочена към гарантиране на правата на децата, но в контекста на силна подкрепа към техните семейства. Поради това е важно да насочим усилията си към превенция на рисковете за израстване на децата в неблагоприятна за тяхното развитие среда и то още от периода на ранното детство чрез прилагане на комплексни здравни, образователни и социални мерки и интегриран подход, развитие на нови механизми за междусекторно сътрудничество и координация", обясни министър Шалапатова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase