"Това е поредният бюджет, аз не съм очаквал той да бъде отражение на някаква реформа, защото тя е нещо много солидно, дълбоко и обмислено. Няма смелост за реформа, защото тя изисква единомислие от всички, които взимат законови решения. За пример е Турция. Здравният министър, който осъществи реформата, постави условие. Той каза, че ако един гласува против здравната реформа, той няма да се заема с това. Той представя платформа тоест нещо, което е ясно, че ще се прави", заяви началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение и за разпределението между болничната и доболнична помощ.

"Прави ми впечатление акцентът върху така наречената профилактика и дейности извършени в доболничната помощ. Не мога да си отговоря какво е разбирането за профилактика и за средствата, които трябва да се вложат в нея. Тази точка просто не ми е ясна. Бях приготвил една директива на Европейския парламент, която е 93 страници. В нея изключително точно са описани всички заболявания, които се лекуват и се реинбонсират на 100 на 50 на 70 на 30 процента от касите в Европа и на служителите в Европейския парламент. Не знам защо просто да я преведат. Топлата вода е измислена. Прави ми впечатление, че голяма част от дирекциите работят против държавата. Ще видите колко от проектите, които са спечелени по европейски средства ще бъдат осъществени. Нито един. Това се получава от липса на компетентност. В дирекциите са се закотвили хора които не дават нота", категоричен е той.

Въпреки това мнение, Каракостов сподели, че според него министрите са свестни хора.

"Много от министрите на здравеопазването са свестни хора. Това, което те заварват и на което разчитат, ги подвежда. Дирекциите, които ги обслужват, ги подвеждат. Там нещата са страшни. Нека да се огледат и да сметнат нещата и ще видят за какво става въпрос. Има болници, които имат достатъчно капитал и искат да направят нещо със собствени средства. Но поради т.нар. "финансова библия", за над 70 хил. лева трябва да се иска разрешение от Министерството. Болницата може да има десетки милиони, но тя трябва да се съобрази и бавят нещо, което може да даде ползва и на лекари и на пациенти", каза той.

"Както съм казвал и преди - за мен политиците са вредни за нашето здраве, техните решения или водят до война или до кризи. Говоря за световен мащаб. Знаем какво трябва да се прави, но то просто не се. Просто потъват едни пари някъде", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase