Снимка: БГНЕС

Само с помощта на близки страни като България, Украйна ще може да продължи борбата си с руската агресия. Това заяви пред БГНЕС историкът проф. Михаил Станчев в навечерието на очакваната визита на украинския президент Володимир Зеленски.

Проф. Станчев е бесарабски българин и преподавател по история в Харковския университет – един от най-престижните в Украйна, който в миналото са завършили много българи още от епохата на Възраждането. След началото на войната той е принуден да напусне буквално без нищо града, който е обект на обстрел и е в непосредствена близост до руско-украинската граница. Ученият намира добър прием в София и продължава да преподава в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Историкът е съавтор на книгата "Третата световна: Битката за Украйна", в която точно прогнозира руската инвазия срещу неговата родина. Той не скрива вълнението си от дългоочакваната визита на Зеленски. Според него една от причините, заради които украинският президент е поканен от правителството на акад. Николай Денков, е декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Този документ е особено важен на фона на предстоящата среща на НАТО във Вилнюс след няколко дни.

Иначе основните теми ще бъдат свързани с военно-техническото сътрудничество между двете страни.

"Прекрасно знаем какво прави България – доставя необходимите боеприпаси, така нужни за Украйна. Друг важен аспект е ремонтът на военната техника", посочи проф. Станчев.

Неговото най-съкровено желание е: "Европа да продължи подкрепата за Украйна в нейната борба срещу агресията на Русия, за да спре тази война. Ако не получаваме тази помощ, няма да сме в състояние да издържим толкова дълго. Само с помощта на близки страни като България може да победим", подчерта пред БГНЕС проф. Станчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase