Снимка: Кадър NOVA

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов спази обещанието си и се гмурна в морето край Елените, за да покаже, че е чисто и няма основание туристите да се притесняват, поддавайки се на откровени лъжи и спекулации за замърсяване от Каховка. За да е още по-убедителен крупният хотелиер, който е на възраст, отпи с пълни шепи от солената морска вода и яде сурови миди, които собственоръчно извади от дъното.

"Много съм добре, нямам никакво неразположение. Крайно време е да престанат лъжите за замърсеното българско море, сега е по-чисто от всякога", заяви пред "24 часа" несебърският бизнесмен часове след като пи от морето и яде сурови миди.

И добави, че цял живот е ял мидите сурови и никога не е имал стомашно неразположение. Тъй като мидите се явяват един вид филтър на морето, такова щеше да се усети веднага след като изяде морския дар, ако имаше замърсяване от Украйна.

Налбантов реши да направи демонстрацията след зачестилите в началото на сезона случаи на отменени резервации по българските курорти след новините за разрушения язовир Каховка. Потърпевш се оказа и самият Налбантов, който държи няколко хотела в Слънчев бряг, където заради фалшивите новини за България не дойдоха няколко словаци и молдовци.

Гмуркането в морето на хора от туристическия бранш се оказа заразно през последните дни. Първа демонстративно се изкъпа със сина си министърът на туризма Зарица Динкова, която получи похвали от Налбантов, преди да я последва. Кампанията набира последователи и от други морски градове и вече е придобила мотото "Чиста е"/бел. ред водата/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase