Снимка: архив, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 4,37 процента. За клиентите на "Електрохолд" е предвидено средно увеличение с 4,24 на сто, на ЕВН - с 3,78 процента, а на "Енерго Про" - с 5,43 процента, съобщиха от КЕВР. От там уточняват, че в тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

КЕВР прие решение за цените в сектор "Електроенергетика", които влизат в сила от 1 юли 2023 г. за следващия едногодишен ценови период.  

Първоначалните разчети на регулатора предвиждаха увеличение в размер на 3,63 процента средно, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха  променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица изток" - 2, с цел дружеството да не изпадне във финансови затруднения.

Бившият служебен министър Росен Христов каза наскоро за БТА, че заповедта за включване на ТЕЦ "Марица-изток 2" в микса на регулирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката, с които министърът на енергетиката е задължен да осигури дейността на държавното дружество.

От КЕВР обясняват, че са приложили регулаторни механизми, които са позволили увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа. С определянето на цени с хоризонт от една година напред Комисията създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. Този подход доказа своята обоснованост в изминалите периоди на висока динамика на цените на енергийните пазари, когато разходите на битовия сектор в останалата част на континента се повишиха драстично, се посочва още в съобщението.

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05 на сто за Топлофикация "София" до 0.48 на сто за Разградската топлофикация. При две от дружествата има намаление на цените - Враца и Перник, но и там промяната е под процент. Така през следващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще плащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна - между 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще струва киловатчасът само в Бургас и Плевен.

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране обаче са без ДДС. Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента, както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат. Според Асоциацията на топлофикационните дружества - с около 10 на сто, посочва БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase