Снимка: БГНЕС

Пандемията е направила много "бели" по отношение на психичното здраве, заяви професор Ваня Матанова - психотерапевт, създател и директор на Института за психично здраве и развитие, който навършва 13 години.

Тя отбеляза, че вече започваме да виждаме последиците от това, като ще има и още: "Настъпва пандемията на депресията в световен мащаб".

Според нея за това трябва да се говори и да сме наясно. По думите й големият проблем е в това, че хората много трудно приемат, че нещо им се случва на психично ниво.

Въпреки това хората започнаха да търсят сравнително по-лесно нашата помощ, допълни специалистът в интервю пред БНР. "Като че ли донякъде намаля стигмата по отношение на психичните нарушения и разстройства. Все още тя съществува, но в сравнение с това, което беше в началото, сега е малко по-лесно", каза Матанова..

Според нея се е увеличила информацията за психичното здраве, но държавата и институциите не се включват особено активно в това.

"Сега имаме големи надежди, че ще се случи нещо на базата на тази национална стратегия за психично здраве 2021 - 2030 г. Надяваме се, че ще има промени по отношение на грижите за хората с психични разстройства и психични нарушения. Били сме свидетели на няколко такива национални програми, които за съжаление не завършиха с особен резултат", коментира тя.

Със сигурност има добри закони, но на практика изглежда доста отчайващо това, което се случва с хората с психични нарушения и разстройства, подчерта проф. Матанова. По думите й няма точни данни за това колко са тези хора, какво се случва с тях, как се проследяват, след като излязат от болнични заведения.

Често родителите, които идват при нас, са обиколили множество специалисти, без да има ясен алгиритъм, посочи друг проблем тя. И подчерта, че стигмата към психиатрите е много по-тежка отколкото към клиничните психолози.

В Института за психично здраве разработваме програми за превенция, диагностика и терапия. По думите й превенцията е най-слабото звено. Информацията и обученията са много важни, отбеляза още проф. Матанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase