Снимка БГНЕС

Нови четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав са спрени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Те бяха стартирани по време на служебното правителство и са по Плана на за възстановяване и устойчивост.

Гвоздейков вече прекрати процедура за доставка на 18 електрически локомотива с прогнозна стойност 93 млн. лв. без ДДС заради нецелесъобразно заложени изисквания, пише "Сега". 

Този път общата сума е много по-сериозна - над 2,6 млрд. лв.

Още по темата
Става въпрос за закупуване на 7 двуетажни мотриси (прогнозна стойност 410 млн. лв.),  35 едноетажни мотриси (1,1 млрд. лв. прогнозна стойност) и 20 пуш-пул състава (1,2 млрд. лв.). Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че и трите процедури са прекратени със сходни мотиви на 21 юни. И в трите решения се изтъква като непреодолим проблем изискването поддръжката на състава да се извършва в ремонта база, посочена от възложителя. Изграждането на базата ще бъде след провеждането на отделна обществена поръчка, отново с пари от хазната. Именно липсата на гарантирано финансиране за ремонтните бази е посочено като причина за спиране на процедурите. Транспортният министър Георги Гвоздейков има и писмо от МФ, че в проектобюджет 2023 и в прогнозата за следващите години няма заложени такива разходи.

Възможно е отлагането на процедурите да доведе до допълнителни проблеми със сроковете за плащания по плана за възстановяване. Отчитането на тези договори като сключени е условие за извършаване на трето плащане по плана.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase