Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР.

Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола.

Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция.

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, те все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето. Но това няма да бъде достатъчно, ако тук нямаме подкрепата на обществото в лицето на родителите най-вече, да си помагаме в борбата с този проблем, разбирането и подкрепата на органите на МВР, местната изпълнителна власт има добри примери в тази посока", коментира Попов пред БНР.

В Гоце Делчев местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетние въвела директно тестване за употреба на наркотици в училищата.

"В нашата община от няколко години практикуваме инициатива, свързана с предоставяне на тестове за проверка на урината. Тези тестовете ги закупува общинската комисия и ги предоставя на училищата по тяхна заявка. Съответно в училище при наличие на проблем, при констатиране на странно поведение учителите заедно с медицинската сестра и родителите, които също дават съгласие да се извърши това, правят такъв тест, с който в рамките на 5-10 мин. може да се разбере истината. Тестовете могат да засекат около 2 седмици назад. В момента тестовете, които основно разпространяваме, са за марихуаната, и един друг комбиниран тест, който засича 6 вида наркотични вещества - хероин, марихуана, амфетамини, метадон, кокаин и метаамфетамин", разказва Ани Вълева.

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност.

"За мен е изключително притеснително това, че ние някак вкарваме нашите деца в една ситуация на комфорт - да им е лесно, да им е приятно, да им е забавно. Научихме нашите деца да не полагат усилия. Животът обаче ги сблъсква с много трудности. Те нямат изградени умения да се справят с трудностите", отбеляза Попов.

Според Вълева има прекалена толерантност по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 месеца

До до 15Нали искаш тестове на всички? Ти що не си правиш.Ми ако друсаш нещо? Ако тестът излезе положителен за опиати кво правим ?

16

до 15

преди 10 месеца

Младеж, липсва ти логика и последователност в изказа. Имам съмнение и че не четеш с разбиране. Като пушиш трева прави нещо, вместо да тъпееш, иначе ще си останеш ръб. Слушай чичко ти, ръководител на погромисти е, навремето много е пушил.

15

Анонимен

преди 10 месеца

До 9 аз съм спокоен. Кажи за тестовете вкъщи тестваш ли ги всички всяка сутрин ? Ми ако друсат неква синтетика която твоят тест не я лови? Най сигурно е да им сложиш белезници и да ги вържеш за радиатора.А ти на психиатър за освидетелстване.Ама ха.Само те ще се тестват а ти като Лили Иванова когато я питат на колко е години.. не може така.Ти също трябва да ходиш на прегледи и тестове.Всеки ден.Само така ще преборим наркОтиците

fallback