Снимка БГНЕС

Догодина ще затворят последните домове за деца, каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова пред bTV.

"Имаме заложен ресурс в Плана за възстановяване, за да започнем закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и, ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която обучени хора да помагат на възрастните, които имат нужда", обясни още социалният министър.

Става дума за 82 дома за стари хора, където има 4200 души, както и за 71 дома за пълнолетни с увреждания, където живеят близо 4000. От началото на годината има 9 закрити дома, обясни министърът.

Според Шалапатова пострадалите от наводненията могат да получат еднократна помощ, която възлиза до 1512 лв. Заявленията за няколко дни се обработват от служителите, обясни социалният министър. Другата подкрепа е топъл обяд, до края на тази седмица очаквам заявления от общините за финансиране. Готови сме да подадем ръка и със закупуването на електроуреди, имаме готови 800 хил. лв., каза още Шалапатова.

Моят приоритет е подпомагането с емоционална подкрепа и психическа помощ, това е останало назад в България, каза министърът. "Много е важно пострадалите, които са сами и нямат близки, да получат социална помощ", заяви тя.

Според нея приоритет на управлението ще е качеството на живот на всеки човек. Тя разказа, че акад. Николай Денков я е поканил лично да стане министър. По думите й няма да позволи да бъде дискредитирана относно фалшива новина за джендър идеологията.

Тя коментира също, че пенсиите се увеличават с 12% от юли.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase