Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е в новия бюджет да бъде свит дефицита до 3% и да бъдат намерени допълнително 800 млн. лв. за ръст на възнагражденията, за да се компенсира 100% инфлацията, коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че все още няма сериозен спад на цените на основните стоки и услуги, което натоварва допълнително бюджетите на домакинствата.

"Има намаление на ръста на инфлацията, което не означава,че има намаление на цените. Това трябва да се прави разлика, но тя все още е двуцифрена, което само по себе си генерира наистина сериозни допълнителни напрежения в бюджета на всяко едно домакинство. И затова аз смятам, че ключовият въпрос на бюджет 2023 е как ще отговори на тези очаквания на хората, които поради политическата криза бяха отлагани с месеци и месеци, но вече няма на къде", каза Димитров.

Според него е възможно да бъде постигнат 3% дефицит при това със заложени разходи за увеличение на заплатите около 700-800 млн. допълнително - това, което беше заложено в предишния бюджет. Той припомни, че там бяха заложни около 540 млн. увеличение на разходите в средното образование за заплати и около 150 млн. допълнително за общините и някои други сектори, които не бяха получили никакво увеличение миналата година.

По отношение на овладяването на инфлацията Пламен Димитров каза, че все още не сме видели спад на основните стоки и услуги.

"Особено хранителните продължават макар и по-бавно своя ръст или са задържани на някакви по- високи нива. Дори оптимистичното звучене за минус 0,1% за май някак си не успокои никой, според мен, защото доматите са си пак толкова, колкото са стрували преди няколко месеца. И няма как това да донесе по-спокойна перспектива на фона на това, че доходите като че ли позабавиха своя ръст. Миналата година имаше доста по-сериозни компенсаторни механизми. Сега в очакване на бюджета, редица бюджетни служители или тези, които се финансират към бюджета, до момента не са получили никакви увеличения от началото на годината, а вече е краят на юни", поясни президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase