Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Започна тазгодишното издание на "София Прайд". Дъждът и лошото време не уплашиха участниците в инициативата, които се събраха в парка до паметника на Съветската армия в София, съобщи БНТ.

Участниците в проявата претендират, че празнуват семействата във всичките им багри и се обявяват против омразата, дискриминацията и неравенството.

Според тях много по-често от останалите представителите на ЛГБТИ общността не получават приемане и обич у дома и не срещат разбиране и подкрепа от околните.

"За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората не получаваме приемане и обич у дома, не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее", казват организаторите на инициативата.

По думите им като граждани и представители на гражданското общество от години те работят за създаването на по-приемаща среда, но институциите и властимащите продължават да затварят очите си за неравенствата в българското общество. До последно маршрутът на гей парада се пазеше в тайна от съображения за сигурност.

Паралелно с тяхната проява в София се провежда и Шествие за семейството в защита на традиционните семейни ценности и за дългосрочна държавна стратегия за справяне с демографската криза.

И двете прояви протичат мирно. Полицейското присъствие е засилено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар