Снимка БТА
fallback

Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи, заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на дискусия на тема „Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола, в България“. Събитието е организирано от Фондация „Асоциация Анимус“ в София.

По данни на нашето министерство една трета от българите (около 34 на сто) се определят като жертви на насилие, каза министърът. По думите на Шалапатова първата крачка на промяната трябва да дойде от обществото. Трябва да се въведе нулева обществена толерантност към насилието, каза министърът. Няма формално оправдание да не се помогне на жертвата, подчерта тя. Шалапатова добави, че домашното насилие не е частен проблем, информира "Дарик".

Институциите също трябва да положат качествена грижа, а отговорните лица да са достатъчно добре подготвени, отбеляза също Шалапатова.

Над 20 процента от жените в Европейския съюз за били подлагани на домашно насилие, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, информира БНР.

"Нещо ново и, за съжаление, отново негативно, по време на пандемията от Covid-19 е регистрирано значително увеличение на физическото и емоционалното насилие над жени. Искам само да кажа, че сведенията показват, че обажданията по горещи телефонни линии за помощ при домашно насилие и в някои държави са се увеличили петкратно. Нараства също така и насилието онлайн".

Мария Габриел допълни, че седем от десет жени са се сблъсквали с кибернасилие.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че жертвите на насилие рядко говорят. Тя смята обаче, че законът далеч не обхваща всички проблеми. Въпросът също така далеч не се отнася само за жени. Децата също са жертви – станали свидетели на насилие, това им нанася травма за цял живот, смята Ковачева. Тя отбеляза, че у нас има случаи на насилие на син над баща, например.

В Страсбург вече са наясно, че има много сериозен системен проблем с домашното насилие в България, каза също тя. Ковачева допълни, че срещу страната ни има две осъдителни решения. Едното е за случай на жена, застреляна от съпруга си на публично място и другото - за малолетно момиче, малтретирано от приятеля си.

Според участниците са наложителни и промени в Наказателния кодекс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 10 месеца

анимус абсолютно дискредитирано НПо , убиха жена за неадекватни съвети

52

Анонимен

преди 10 месеца

"... и насилие основано на пола." - се казва в началото. Тогава се надявам законодателите да запазят установеното вече благоприличие в България от около 15 години и да не раздухват по какъвто и да е начин и с каквато и да е пропаганда закони, започващи с фразата "На задължителна военна служба подлежат всички граждани от мъжки пол...". Защото от това държавно извращение страдаха не един от десет мъже, а десет от десет мъже. А домашното насилие също трябва да спре, съгласен съм!

51

Анонимен

преди 10 месеца

Значи така: Отиваш в гората, а там некаква си си отворила дупката и чака некой да дойде. Запълваш и дупката. Изпразваш се и след това ти си виновен! Ми за да се изпразниш, трябва да ги произведеш. Затова са нужни пари. Трябва да работиш за да изкараш пари! Отиваш по магазините купуваш. Отиваш в дома си ядеш. Организма ти произвежда продукта за изпразване наречен "Спepма" от храната която си платил. Отиваш в гората и ти за без пари и запълваш дупката и тя е нахранена, задоволена! Кой е виновен?

fallback