Снимка БГНЕС

Наредба, приета преди 5 години, тепърва започва да създава проблеми за международни водачи, чиито свидетелства за управление изтичат сега и трябва да бъдат подменени. Става дума за изискване, според което водачът трябва да е бил на територията на страната през последните 181 дни.

Това прави на практика невъзможно подновяването на книжката за шофьори, които имат издадена книжка тук, а постоянен адрес другаде.

52-годишният Антон Христов от Горна Оряховица има български паспорт и шофьорска книжка, но от 17 години живее в Украйна, разказва Нова тв.

Антон пътува в цяла Европа с тежкотоварен автомобил от над 30 години. Преди месец шофьорската му книжка изтича и той се връща у нас, за да я подмени. От "Пътна полиция" обаче отказват да издадат нов документ, тъй като според новото изискване водачът трябва да е бил на територията на страната през последните 181 дни.

„Ако излъжеш, че си се намирал на територията на България, веднага ти повдигат обвинение за лъжепоказание”, споделя Антон.

От КАТ предлагат да издадат декларация, че книжката му е изтекла, тя обаче не важи за страните извън ЕС. От МВР съобщават, че засегнати от изискването са шофьори с постоянен адрес във Великобритания, Турция и Украйна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase