Дъждовете у нас продължават почти всекидневно, а преди 2 дни отново станахме свидетели на наводнения в редица населени места в страната. Най-сериозно е положението в Берковица.

"Не сме си свършили работата като общество. Макар хората да смятат, че това е опит за измъкване от отговорност, това е реалността. Затова е важно да работим по превенцията и ранното предупреждаване, за да се избягват жертви и материални щети", заяви бившият министър на екологията Борислав Сандов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той подчерта, че вече са били увеличени средствата по Оперативна програма "Околна среда" за ранно предупреждение. По думите му след като НИМХ вече е към МОСВ, би следвало да има и по-добра координация.

"Когато чуем в прогнозата "жълт код", това трябва да е сигнал не само за хората, но и за общините, тези щабове трябва да се формират и за превенция, за да се ограничат щетите", призова Сандов.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че Басейнова дирекция няма отговорност по случая с наводненията в Берковица, тъй като над града няма нещо, което дирекцията да не е видяла.

"Когато има неправилен начин за стопанисване на гората, има риск от наводнения, това е към сектор "Горско стопанство" към Министерството на земеделието и горите", посочи Сандов.

Предложението му е разчистването на коритата и сечта да бъдат прехвърлени към държавните горски предприятия, които имат нужната техника и компетентност, а не да се извършват от частни фирми, които по думите му, не рядко злоупотребяват.

Сандов посочи, че очакванията му във връзка с екокатастрофата в Украйна след взрива при "Каховка" са последствията да стигнат и до България.

"В Черно море вече се изляха огромно количество води. След като по терористичен начин се случи това изливане на вода, чрез това брутално взривяване на стената, наводниха се огромни площи, много индустриални и жилищни обекти, има трупове на животни, ще има много боклуци, които ще виждаме по нашето Черноморие, но няма опасност да се къпем в Черно море. Голямата опасност идва вече от резервоарите в Запорожката АЕЦ - те се охлаждаха от водите на язовира, не могат да се разположат помпи, които да вдигат на по-високо ниво водата в резервоара, за да охлаждат реакторите", заяви Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase