Снимка: архив, БГНЕС

Почина доайенът на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. д-р Милан Миланов, съобщиха от болница "Н. И. Пирогов".

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в гр. София. Завършва медицина през 1973 г. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в Окръжна болница - Сливен.

През 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП „Пирогов“, където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Проф. Милан Миланов е директор на НИСМП "Пирогов" между 1992-1993 г.

През демократичните промени е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 г. до 2017 г. е председател на Столичната колегия на БЛС.

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Той е първият национален консултант по донорство и спешна медицина.

Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден „Стара планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase