fallback

България започна подготовката за арбитражен иск към "Газпром". Какви са ни шансовете?

"Дело ще има. Кой е виновен - този спор ще бъде разрешен в съда. Резултатът от такова дело ще се случи след няколко години. Не е хубаво да се коментира кой какви шансове има, защото в самия арбитраж адвокатите правят пълен преглед на медиите и това се използва като косвени доказателства. Ако кажа, че нямаме шанс, те ще го цитират", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

От думите му стана ясно, че ще ни защитават едни от най-подготвените експерти в енергийното право, които обаче са доста скъпи. В иска вероятно ще става въпрос за неустойки заради пропуснати ползи от недоставените количества газ от страна на "Газпром".

"Ако ТЕЦ "Марица-изток 2" спре, много хора остават без работа и препитание. Ако част от нейната енергия не се включи в микса за физическите лица, за гражданите... Тя има много тежки финансови проблеми. Това е тежък компромис в крехкия баланс между интересите на енергетиката и тези на гражданите. Българският бизнес ще помогне ли на енергетиката? Не. На средна сметка 60 лева за ток, 4% отгоре са 2,40 лв. на месец. На сметка 10 лева месечно, увеличението ще бъде 40 стотинки. Не е нещо фатално", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт е грешка за сметките да се помага на всички - на бедни и на богати. Трябва да се направи таргетиране кой наистина има нужда от държавна помощ, смята Явор Куюмджиев.

"Пошло и долно е да се спекулира с това дали "Турски поток" е наш или чужд. Това е наша инфраструктура, построена с пари на "Булгарстрансгаз". 50% от капацитета на "Турски поток" е закупен от "Газпром" и е платен авансово. Голяма част от инвестицията вече е възвърната. Десетилетия напред този газопровод ще носи приходи на "Булгарстрансгаз" и всички нас", посочи още гостът.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 месеца

Нямаме шанс с искането за арбитраж за природния газ. Най-много да ни осъдят да заплатим 1 млн.USD заради глупостта на Просто Киро да се откаже от заплащането на природен газ.. Принципът при заплащане на заявен по договор, но неконсумиран газ е "заплащай".

11

Анонимен

преди 10 месеца

Неаме шанс но разни главочи се натискат да се пробват за слава. Пак ще плащаме неустойки както винаги.

10

Анонимен

преди 10 месеца

Шансовете са кръгла нула. Кажете тенкю на Кирчо и Кокорчо, където закопаха България, а сега ринат отговор още проблеми.

fallback