Снимка БГНЕС
fallback

ВСС обсъжда по същество първото искане на оставката на главния прокурор от шестима съдебни кадровици. Самият Гешев отсъства тъй като е на конференция по киберсигурност в Бургас.

Стана ясно, че и адвокатката му Радостина Константинова е болна, но е депозирала молба за отлагане на заседанието.

Едната от посочените причини е именно отсъствието на Гешев. Втората, че здравословното й състояние не позволява да се яви. Амбулаторният лист бил издаден в 13 часа вчера.

Атанаска Дишева от ВСС каза, че не вижда причина да се отлага заседанието и да се произнесат по допустимостта на доказателствата. "Видно от диагнозата, която няма да прочета, включително от познанията, които съм добила като съдия, описаното здравословно състояние не е внезапно. Не считам, че имаме основание поради това заболяване да отложим разглеждането на днешното заседание", каза на колегите си Атанаска Дишева.

Тя посочи още, че ако прокурорската конференция е била наистина отдавна планирана, то Гешев още миналата седмица е можел да уведоми съвета, че на 1 юни ще отсъства. Освен всичко няма данни какво налага Гешев да присъства в Бургас 4 дни и какво го спира да се яви за половин ден пред съвета. "Приемам този служебен ангажимент за превратно упражняване на права", подчерта Дишева.

Вероника Имова призова за отлагане с думите, че трябва да се спазват правилата и процедурите.

По-стриктно спазване на правилата и процедурите не може да има, увери Крум Зарков.

Oще по темата
След 45 минути дебат съдебните кадровици отхвърлиха искането за отлагане. Стана ясно обаче, че решение днес няма да има, защото и двете страни имат много доказателствени искания.

Междувременно Гешев обяви второто предложение за предсрочното му освобождаване като недопустимо със становище до ВСС. Като аргумент посочва, че предложението е направено от орган с изтекъл мандат.

Той припомни, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си Гешев заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица.

Той посочва, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкректни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев.

Становището на Гешев е дълго 17 страници, той прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 месеца

Мафията бърза да свали предалия ги Гешев с нов верен мафиот на Партията. Не бързайте, бившите врагове на Гешев са или глупавви, или още по-глуппави, за да се хващат на играта на Мафията във ВСС, която довчера подкрепяше Гешев.

11

Анонимен

преди 10 месеца

*** естествено или той или адвокатката или някой от ВСС ще е болен. То за тия неща всички планети трябва да се наредят, че да се случи

10

Помня

преди 10 месеца

До Анонимен 9 Гешев беше единствен кандидат и ВСС гласува единодушно.

fallback