Снимка БГНЕС

Служебният кабинет предлага на парламента да удължи действието на удължителния закон за бюджета.

Предложението се отнася както за държавния бюджет, така и на този на държавното обществено осигуряване на Националната здравноосигурителна каса.

Преди седмица министърът на финансите Росица Велкова напомни, че ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира.

Не се очертава и вероятност депутатите да приемат проекта на Министерството на финансите, тъй като двете формации, които се договориха за общо правителство, смятат, че дефицитът в него трябва да е в рамките на 3%. Проектът на служебния кабинет е с над двойно по-голям.

Към април данните вече показват, че разходите надхвърлят приходите, а ситуацията ще се влоши, тъй като от 1 юли трябва да се актуализират пенсиите с 12%. В допълнение заради липсата на нормален закон а бюджета за годината се трупат неразплатени разходи.

Още по темата
След конституирането на 49-ото Народно събрание на 12 април 2023 г. срокът на действие на удължителния закон е до 10 юни 2023 г., напомня правителствената информационна служа. В случай че в споменатия срок не са приети трите закона, е необходимо да се продължи действието на т.нар. удължителен закон.

Предложеният законопроект ще осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., мотивират решението си министрите.

По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, се посочва в съобщението.

Промените гарантират плащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase