Снимка Bulgaria ON AIR
fallback

"От 1 юни са заложени доста обнадеждаващи промени с оглед на електронизация и бързина на цялата система на ТЕЛК". Това заяви адвокатът по медицинско право Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

"Чудесно е, че електронизацията ще спести размяната на книжа между различните звена, но как точно ще се синхронизира, това все още остава неясно. Не са заложени гаранции за спазване на сроковете“, комнтира тя.

По думите на Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" голяма част от ТЕЛК решенията не се изпълняват в срок, което се дължи на липсата на контрол от институциите.

"Ако те продължат да не упражняват контрол, това ще бъде само едно отчитане на дейност. Гражданите, нуждаещи се от тези решения, не би трябвало да се притесняват. Ще се създаде хаос, по всяка вероятност ще има много изменения при следващо правителство", изтъкна тя.

И допълни, че чрез електронизацията няма как да бъде спряна корупцията. Според нея "несериозно звучи, че тези, които изпълняват в срок освидетелстванията, ще получават бонус 50%".

Адвокат Михайлова изтъкна още, че заложеното увеличаване на комисиите от 70 на 150 звучи чудесно, но не е реално, Тя е на мнение, че включването на двойно повече лекари ще доведе до недоволство сред медиците.

"Няма конкретни финансови разбивки дали държавата може да си го позволи. По-страшно е кадровото обезпечаване", предупреди тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Събеседничката ѝ подкрепи твърдението, че увеличаването е добра идея, но е само с рекламна цел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Пак нищо

преди 10 месеца

Толкова ли е сложно - първия проблем е във неверните данни от прегледи и изследвания, които се носят на ТЕЛК комисиите. Те са изготвени от други лекари. След това е етапа с ТЕЛК, които изготвят заключение на база тези документи. За съжаление видяхме много случаи дето явно ТЕЛК комисия е давала заключение гледайки тавана. Визирам двама господа дето въртяха гуми с мерцедесите а уж бяха 100% слепи и подобни случаи. Докато всички по цялата верига не бъдат осъдени с тежки наказания няма да има оправи

10

Анонимен

преди 10 месеца

И как ще включвате повече лекари в телковете насила ли. Няма да стане.

9

Анонимен

преди 10 месеца

Няма друг начин освен намаляване на пенсионна възраст на 40 г. и кой е здрав може. ТЕЛК ще отпаднат само до 40 г.

fallback