fallback

Скок в цената на застраховката "Гражданска отговорност" разтревожи шофьорите. Застрахователи обясняват, че това се дължи на инфлацията в страната, а шофьорите все по-често плащат на вноски задължителната полица.  

Застраховката е задължителна за сключване от всички собственици и ползватели на МПС, но тяхно право на избор е при кой застраховател да сключат своята полица.

"Сегашните ценови равнища не трябва да се разглеждат като поскъпване, а по-скоро като връщане към нормалните стойности на задължителната полица в годините преди пандемията, тъй като през последните години се наблюдаваше занижена цена на задължителната полица", каза брокерът Петър Антонов.

Факторите, които определят цената на застраховката, са видът, начинът на ползване и година на производство на автомобила, обемът и мощността на двигателя, възрастта и стажа на собственика.  

"Средната цена в момента за леките автомобили е между 270 до 280 лева при повечето застрахователни компании", обясни брокерът.

По време на пандемията се отчита спад при купуването на автомобили, намаляване на пътно-транспортните произшествия, по-нисък риск при този вид автомобилна полица, това води и до корекция на цената в низходяща посока, каза експертът.  

Андрей е шофьор от дълги години. Казва, че няма проблем с цените на Гражданската отговорност и винаги следи кога тя изтича.  

"Плащам по 70 лева на разсрочено плащане 4 вноски, за моя бюджет е добре", коментира той.  

От бранша смятат, че нагласите на потребителите следват икономическите условия в страната, както и ситуацията на пазара.

Повече вижте в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 месеца

И какво точно общо има инфлацията? Нито вода, нито горива им трябват на застраховките?

33

Обяснение

преди 10 месеца

От брокери в бранша. Вместо да се издържат мутряги, добре е цената да влезе за поръчка на видеорегистратори, която да е задължителна за всички. Пломбирани и при опит за манипулация-в панделата. Това са истинските доказателства за поведението на безотговорници по пътищата. Да видим тогава адвокатчета какво ще измислят.

32

Анонимен

преди 10 месеца

Тол управлението го вкараха ГЕПП. Къде пак ви се привиждат ПП??

fallback