Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност от НСО въвеждат мерки за сигурност за тържествата.

Програмата за официално честване на празника в София ще започне с тържествено шествие от 10.30 часа, което ще тръгне от Министерството на образованието и науката (фонтана пред Археологическия музей). В 11.00 часа пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе официалната церемония по случай 24 май.
Хората ще имат достъп до зоната за сигурност пред Националната библиотека от 09.30 часа през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и  на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия).  

Служителите на НСО ще проверяват за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, уверяват от службата.

От НСО забраняват използването на дронове от 10.30 ч. до 13.00 ч. на 24 май в района около Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, съобщиха от службата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase