Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 10 000 земеделски производители се обединиха за защита на общите интереси в Българска аграрна камара.

"Гласът на всеки един земеделски производител, малък или голям, зърнопроизводител или животновъд, всеки един ще има своята тежест и значение. Те трябва да членуват в организациите, които са членове на БАК. Стремежът е да отговарят на национални критерии, искаме повече земеделски производители да ни имат доверие", заяви изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има много браншови организации, които обаче не защитават интересите на земеделците от цялата страна.

"Идеята е да вдигнем нивото. Критериите за представителност са записани по такъв начин, че да се работи и на регионално ниво. Стремежът ни е да изградим регионалните структури на камарата, за да може всеки земеделски производител да има достъп до представители на камарата. В нея членуват 13 организации, които обединяват 10 000 земеделски производители", уточни Боянова.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че идеята не е организацията да се противопоставя на държавните структури, а да търси диалог с тях, за да бъдат защитени интересите на земеделците както у нас, така и пред Брюксел.

"Самите земеделски производители не участват във взимането на решения в ЕС, от самата камара се надяваме и това да постигнем - да участваме при формулирането на европейските политики. Целта ни е да сме конкурентни на останалите, да се търсят повече пазари за българската продукция", допълни Светлана Боянова.

Като един от основните въпроси, които се решават на европейско ниво, тя посочи пълните складове със зърно.

"Целта е, без значение кой е на власт, да работим за земеделските производители", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase