Снимка БГНЕС

Обещанията до края на май да имаме работеща е-система на ТЕЛК и НЕЛК няма да се осъществят. Дигитализацията ще е готова най-рано в средата на юни.

На фона на обичайното протакане в тази система дори това изглежда оптимистично, въпреки че служебният здравен министър Асен Меджидиев смяташе да я е преобразил още до края на този месец.

МЗ пусна за обществено обсъждане поредни промени в организацията на медицинската експертиза. Те предвиждат неща, които от години не могат да бъдат прокарани в системата - двойно повече комисии, изцяло прехвърляне на решението по документи и дигитализация на процеса, затваряне на възможностите за връщане на пациента за нови и нови разглеждания, случайно разпределение на заявленията и др. За да се увеличат комисиите от 70 на 150, всяка държавна и общинска болница, както и всеки онкологичен център, ще трябва да разкрият по една. Но желаещи няма, защото заплащането в ТЕЛК е ниско, работата - доста натоварена, затова и кандидати за попълването им няма.

Срокът за постъпване на становища и мнения е до 29 май, така че дори само това е достатъчно, за да не се спазят обещанията на министъра. В момента се разработват всички модули, които, след като се приемат промените в правилника, следва да бъдат интегрирани в самата система, така че да може да заработи, каза Александрова. Като ориентировъчен срок тя посочи средата на юни.

В същото време хората от ТЕЛК не са подготвени за тази система и работят на хартиен принцип, като отсега дават дати за август и септември.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase