Снимка: БГНЕС
fallback

Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя, сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните - ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите приеха днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е увеличил през изминалата година. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните, се посочва в приетия документ.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната, пише в отчета, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 месеца

Спешно трябва да се приберат от улиците по градовете и селата. Полицията трябва да проверява и всички собственици дали имат регистрация на кучетата си, което в БГ вече трябва да е практика и да се носи наказателна отговорност при инциденти. Аман от хора, които хвърлят храна по улиците и оставят кашони, те не само не помагат да има по-малко бездомни животни, а напротив даже стимулират развъда, но не могат да го осъзнаят. За котките да не говорим, безконтролно е.

22

Анонимен

преди 11 месеца

Не ги бройте, събирайте ги!!!

21

gogo

преди 11 месеца

кастрациите намаляват, а после как да спрем убийствата на хора от безпризорни кучета??!?нищо, че и кастрираните не спират да могат да убиват/нараняват!!! никой няма да чака "Четири лапи" или полиция, ако куче нахапе детето му ;)

fallback