Снимка БГНЕС
fallback

Всеки работещ ще получи по една 13-а заплата, ако се въведе необлагаем минимум и 15 процента данък върху доходите на физическите лица вместо сегашните 10 процента. Това каза пред БНР главният икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов.

"Но когато намалим данъчната основа с размера на минималната заплата, то облагаемата сума става значително по-малко, отколкото е в момента. Мярката според нашите изчисления ще остави допълнителни средства у всеки работещ, който получава доход до 2800 лева, а тези с над 2800 лева ще трябва да платят малко допълнителни левчета в държавата под формата на данък, но те ще бъдат пренебрежимо малки от сорта между 10, 14, 15 лева. За сметка на това всички останали - над 83% от работещите, ще получат повече пари. Което на годишна база означава една тринадесета заплата за всеки от работещите."

Експертните разчети на КНСБ показват, че при ставка на данъка от 15 процента и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата у работещите ще остават милиард и половина лева допълнителни средства на годишна база.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Гана

преди 1 година

От всички писанки тук е ясно - Искат да оскубят още повече работещите и да дадат на неработещите и крадливи мургавеняци... Държавицата ни е майка за крадливите и мащеха за работещите.

46

Радослав

преди 1 година

До 45: надявам се осъзнаваш, че има и такива с положителен %, не всички са на загуба. Също така когато е доброволен можеш да си избираш дали да влагат в по рискови или по без рискови инвестиции. А колко мислиш, че ти е доходността в НОИ? Тя от десетилетия е -50% защото от десетилетия НОИ е на дотация от централният бюджет. Нали за това Боко искаше да национализира втория стълб, за да кърпи първият. Ако си мислиш, че ще има пари в НОИ когато се пенсионираш жестоко се лъжеш!

45

Анонимен

преди 1 година

На фона на тия 100 процента инфлация която инкасирахме за последните две години,доходност от минус 3-5 процента е баш"добра"викаш?Шемет си ти Радо,и то голям!

fallback