Снимка БГНЕС

Народното събрание ще изпълни своите ангажименти и ще приеме законите, които да гарантират нормативната база за приемане на еврото в съкратени срокове. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков при откриването на дискусия на тема "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната". Събитието е организирано от Икономическия и социален съвет (ИСС) и се провежда в Гранитната зала на Министерския съвет.

Дискусията днес ще постави важни и взаимосвързани теми – изборът на нашия политически път, приемането на еврото и ролята на гражданското общество и на ИСС като модератор за решаване на тези важни въпроси, посочи Желязков.

По думите му хората очакват аргументи, които предпоставят добре информирано решение.

„Няма нищо по-добро като пример от примера на съседа, на тези, които са от "нашата черга". Вървели сме заедно с  Хърватия по трънливия път на приемането в Евросъюза и ще продължим да вървим заедно“, каза Желязков.

Той заяви, че въпросът за приемането на еврото е дълбоко политически. „Мисля, че в България има достатъчно сериозни аргументи и сериозно мнозинство от гледна точка на политическата конструкция, която дава увереност, че ако изпълним всички критерии, ще можем да се похвалим със завършването на евроинтеграционните процеси, израз на които е приемането на еврото“, посочи Росен Желязков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase