Снимка: Bulgaria ON AIR

Клуб "Европеистика" ни е подготвил пътешествие из света на Европа по случай днешния 9 май. Студентите Габриела Тодорова и Антонина Димитрова от катедра "Европеистика" на Софийския университет разказаха в студиото на "България сутрин" за "Нощта на Европа".

"Искахме да честваме Деня на Европа, но не искахме да разколебаваме хората коя инициатива да предпочетат - решихме да е малко по-късно и да го направим под формата на "нощ" с много различни дейности. Искаме да покажем на хората, че ЕС не е просто регламенти и директиви. Искаме да накараме всеки да се мотивира от нашето събитие и да каже какво мисли", каза Антонина Димитрова.

По думите ѝ трябва да преследваме това, което е най-важно за нас - европейските ценности.

Една от инициативите е "Европеада" състезание за ученици от физически и интелектуални кръгове. Състезанието е за деца между 13 и 19 години - ученици в гимназиален етап. Организаторите са подготвили среща и разговор с президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев. Ще се проведе и дискусия за ролята на младите и защо трябва да са активни в политическите процеси.

"Тази тема е интересна все повече за младите хора, но като че ли все още няма много разбиране. Искахме да внесем повече яснота за принадлежността на младите хора към европейската идея. В университета ни учеха, че Европа е състояние на духа. За мен Европа значи споделеност, възможности, свобода", посочи Габриела Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Според двете момичета младите българи са активни и с тази дискусия целят още повече да ги мотивират да участват в случващото се в страната. Габриела и Антонина отбелязаха, че специалността "Европеистика" не е от най-развитите у нас, но дава по-широк поглед върху всички процеси, които се случват в Европейския съюз. Може да се развиваш в 3 направления и има широко поле за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase