Снимка БГНЕС

Да отпаднат всички стикери от предното стъкло на автомобилите. Такова предложение за промени в Закона за движение по пътищата ще внесе "Демократична България".  

Мотивът според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов е, че може да се злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен технически преглед и да възникне риск за сигурността, предава БНТ.
 
„Ако някой разполага с технологията, която е наречена RFID антена може да прочете съдържанието на чипа, който се намира в стикера за годишен технически преглед на стъклото на всеки един автомобил“, твърди Божидар Божанов. Според него достъп до част от данните може да улесни престъпните действия на определени лица.
"Службите знаят за този проблем. Оценили са неговите рискове и то като може би не чак толкова високи за конкретните лица тип главен прокурор, председател на Народното събрание, но този риск не включва само този сценарий. Крадци на автомобили могат да използват тези данни", заяви Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ.

Още по темата

 
От транспортното министерство заявиха, че информацията, която е вписана в стикера, е изцяло за техническите данни на автомобила: "Електронното разчитане на чиповете от стикерите за техническите прегледи и на регистрационните номера могат да бъдат направени само с техническо средство и на разстояние не по-голямо от 15 метра. Не е възможно проследяване на движението на превозните средства от разстояние".
 
От министерството уточняват, че в стикера не се съдържат данни за идентифициране на собственика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase