Снимка БГНЕС

Кметовете и общинските власти трябва да имат правомощия да санционират нарушителите на пътя. Това предвиждат промени в Закона за движение на пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ.

Сред вносителите са и бившите министри на вътрешните работи като Младен Маринов и Христо Терзийски. Според тях МВР изнемогва с контрола по пътищата, затова той може да стане по-ефективен, ако се даде правомощия на кметовете и на общините също да използат камери за автоматично записване на пътните нарушения и да издават електронни фишове в рамките на населените места. Там преобладаващо се случвали пътни инциденти с жертви и ранени - 67% от всички ПТП.

В мотивите на законопроекта се описва, че и в момента на кметовете е вменено да управляват общински пътища, като под това се разбира да полагат грижи за тях, да набелязват мерки за подобряване на безопасността на движението по тях и пр. Предлага се, ако издават фищове, 70 на сто от глобите да остават в общинските бюджети.

Според вносителите по този начин ще се повиши ефективността на контрола и ще подобри безопасността по пътищата в населените места. МВР и пътна полиция ще продължат да изпълняват задълженията си, но ще се осигури и по-голям ресурс за провеждане на ефективен пътен контрол.

От Института за пътна безопасност веднага реагираха остро на законопроекта на ГЕРБ и видяха връзка с предстоящите местни избори.

"Създава се икономическа изгода за общините да издават електронни фишове и да събират глоби. По своята същност контролната дейност не бива и не е правилно да води до приходи за бюджета на съответния контролен орган, тъй като е предпоставка за конфликт на интереси и генериране на корупционен натиск", се казва в становище на ИПБ. В момента санкциите от издаваните от МВР електронни фишове и наказателни постановления отиват във Фонда за безопасност на движението по пътищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase