Дни преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре, как ще бъде за Гергьовден?

"Няма индикации за подобна ценова политика откъм овцевъдите. Предполагам, че и в магазинната мрежа цената ще се успокои, между 20 и 24 лв. е, това, което наблюдавам. Това е масовата цена, която се предлага за цяло агне, съответно и за плешка", заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред Bulgaria ON AIR.

Според него потребителят иска да купува българско, само че някои търговци възлагат на непочтени кланици и извършват заблуда.

"Видяхме го преди Великден, над 30 тона агнешко беше забранено", припомни гостът.

Всичко това става под очите на контролно лице, каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и допълни, че всяка държава, извън ЕС, продава по-евтино.

"Това е и с украинските стоки. Българинът отстъпва от ролята си да предпочита и търси българското. В един момент купуваме македонско агнешко, утре българските производители ще спрат да произвеждат животни, яйца, месо... Превръщаме се в консуматорска нация. Ако това е целта - да, това е пътят", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

Агнешкото месо е на една цена, каквато е в целия ЕС, увери Караколев.

"Ние спазваме едни и същи регулации, получаваме сходни плащания. Затова работим на единен пазар. Република Северна Македония не спазва много от регулациите. Това влияе на по-евтината цена, тя не се дължи на друго", обясни съпредседателят на НОКА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase