Снимка: Pixabay

За пореден случай на върнати от мексиканските гранични власти български туристи без причини и обяснения съобщи БНТ. Потърпевшо е тричленно семейство от Добрич. От министерството на туризма са изпратили писмо до посланика на Мексихо в Будапеща и очакват реакция. От външното ни министерство съветват на страницата си пътуванията до Мексико да са само при крайна необходимост.

Тримата български туристи са пътували с полет от София до Мадрид и оттам до мексиканския курорт Канкун. При проверка мексиканските гранични власти са прибрали паспортите и телефоните им. Задържали ги, а два часа по-късно са ги върнали с обратен полет до Мадрид.

"По отношение на документи за пътуване от страна на турооператорите са напълно изрядни, ваучера за настаняване в хотел, самолетен билет, от страна на пътника, паспортите са били във валидност, така че не виждаме причина, а и не се посочва такава - защо се връщат тези хора. Това, което се случва, се случва единствено от летище Канкун за момента", заяви Павлина Илиева от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти.

Един от потърпевшите каза, че не може да си обясни защо е върнат. Освен тримата българи мексиканските власти върнали и чехи и грузинци от същия полет.

Служебният министър на туризма Илин Димитров реагира в социалните мрежи на случилото се.

"Току-що подписах писмо до посланика на Мексико в Унгария (нямат мисия в България) и ще направим среща по темата. Този въпрос трябва да се реши".

През януари от Мексико бяха връщани цели групи български туристи. Справка на електронната страница на външно министерство показва, че в момента страната е с ниво на риск 4 и с предупреждение да се пътува само при крайна необходимост.

"Мексико е една от най-големите туристически дестинации на световно ниво, така че не виждам причина да е в ниво четири", допълни Павлина Илиева.

Средната цена на екскурзия до Мексико е около 3500 лева на човек за седмица. В случай, че туристът е върнат, както е станало, е малко вероятно да получи някаква част от сумата, тъй като полетите са изпълнени, а хотелите искат неустойки, обясняват от сдружението на турооператорите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase