Снимка БГНЕС

Депутатите ще отхвърлят на първо четене предложения от кабинета „Донев“ бюджет, за да бъде коригиран от министерството на финансите. Това стана ясно от думите на съпредседател на ПП Асен Василев след разговор с ГЕРБ-СДС и финансовия министър Росица Велкова.

"Ще получим детайлна информация от МФ в следващата седмица за приходната и разходната части на бюджета. След това ще обсъдим вариант, който е доста реалистичен - с 3% дефицит на бюджета", каза той.

"Чисто технологично това най-вероятно ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4% дефицит. След това да бъде коригиран от МФ и внесен с 3% дефицит със заложени конкретни политики, които парламентът би приел. Едната промяна е по Плана за възстановяване и устойчивост, дивидентите на държавните дружества, участие по издръжките на различните ведомства, капиталови разходи", обясни Василев.

По думите му в бюджета за 2023 г. няма да се пипат социални разходи, заплати и данъци.

 "Изискахме от колегите подробна информация относно капиталовите разходи, разходите за издръжка, по отношение на дивидентите, възможността за това да бъде начислен 100% дивидент от държавнит дружества, като бъдат отчетени рисковете за Българския енергиен холдинг, да се съобразим да гарантираме енергийната сигурност на държавата. Надяваме се да получим в кратък порядък от време отговор на поставените въпроси, да анализираме тази информация и да търсим варианти да влезем в 3% дефицит", заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Тя уточни, че са потвърдени данните, че публичните финанси са в тежко състояние, и че се очаква 6,4% дефицит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase