Новата програма "За по-чист въздух" включва 21 общини в България, между които ще бъдат разпределени средства в размер на 610 млн. лв., като най-много са отделени за Столичната община - близо 74 млн. лева. Мерките по нея включват подмяната на електроуреди за отопление на енергийно бедни домакинства в страната.

Страната ни неведнъж беше санкционирана от Брюксел заради качеството на въздуха в голяма част от градовете в България, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Не говорим за едно кратковременно решение, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух, а говорим за едно решение, което да осигури устойчивост на тези резултати и да се гарантира за дълъг период качеството на въздуха", коментира служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

На този фон, гражданите в много градове протестират срещу качеството на въздуха и смятат, че държавата не прави достатъчно, за да опази тяхното здраве. На това мнение е и Европейската комисия, която през 2020 г. заведе дело срещу страната ни за глоба от 20 млн. лева годишно, заради високите нива на замърсяването в страната, като те отчитат най-високите стойности, които са извън нормата и застрашават здравето на гражданите.

"Делото, което беше заведено срещу страната ни от Европейската комисия, излезе с решение на Европейския съд, с което беше отхвърлен иска за налагане на финансови санкции на страната ни", обясни зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Статистиката сочи, че през изминалите години над 8500 души умират преждевременно в България всяка година от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, а Агенцията за околна среда на Европейския съюз отчита, че мръсния въздух убива повече от 1200 деца годишно. 9 процента от децата в Европейския съюз страдат от астма, която се влошава от мръсния въздух. Минисерството обеща, че ще продължи усилията си за подобравяне на въздуха във всяка община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase