Заплатата в София е почти двойно по-висока от тази в останалите области към 2019 г. Въпреки това заетостта в столицата се намира в траен застой от 2009 г.

Трансферите от Европейския съюз са насочени основно към столицата, а към Бургас, Варна, Пловдив и общини с потисната икономическа активност са сравнително ниски.

Разлика между София област и София град и останалите общини има и по отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Това показват данните от първия анализ на Съвета за икономически анализи.

"За целия период от 2000 до 2019 София средно расте с 6% на година, докато останалата част на страната расте с около 3% средно на година. Към края на периода БВП в София и околност е 3 пъти по-висок отколкото в останалата част на страната", заяви икономистът доц. Пламен Ненов пред Bulgaria ON AIR.

Решението за премахването на дисбалансите между регионите в страната е въвеждането на таргетирани политики.   

"Едно от нещата, които според мен е правилно, е по-голямата част от европейския ресурс да отива извън София", предложи вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Тази стъпка е ключова и според Националното сдружение на общините.

"Общините да получат част от преките данъци, визираме 20% от ДОД и 10% от данък печалба - във всеки общински бюджет ще постъпват част от приходите, което са изработени от местното население. Това би мотивирало в много по-голяма степен общинските ръководства да привличат инвеститори", призова изпълнителният директор на националното сдружение на общините в България - Силвия Георгиева.

Според нея, ако общините получават част от преките данъци, те ще бъдат стимулирани да изсветляват практики като осигуряването на минимална работна заплата дори в случаите, когато възнаграждението е по-високо. Така, върху колкото по-високи доходи се плащат осигуровки, толкова по-високи ще са постъпленията за общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase