Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Купувачите придобиват все повече влияние в самата сделка. Цените на немалко имоти са предоговаряни с между 5 и 10%. Големият риск е ако лихвите започнат да се повишават много за стари клиенти на банката и съществуващите клиенти вече изпитват много големи затруднения при изплащането на своя кредит и решат да продават. Така предлагането на пазара вече ще тласне цените надолу. Такова нещо все още не се случва. Това заяви Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Димитров коментира понижението на броя на сделките на имотния пазар през последните месеци.

„Отчетливо виждаме, че купувачите са по-взискателни по отношение на имотите, които искат да закупят“, посочи Димитров. Той отбеляза, че няма достатъчно предлагане на завършени имоти, които да са двустайни, тристайни и по-големи.

„Стига се до забавяне на реализирането на сделки, защото процентът на хората, които се обръщат към ново строителство, е все по-голям. В момента наближава 40-50% - това са сделки, които не са реализирани, статистиката не ги е отчела все още, защото няма как да ги хване, но ги има“.

По отношение на пазара на кредити гостът посочи, че въпреки осезаемото говорене и ефектите от политиката на Европейската централна банка, в България не се отразява по начина, по който всички ние очаквахме. „Продукти с плаващ лихвен процент са на нивото на средата от миналата година“, каза той, като добави, че 2,15-2,20% е порядъка на лихвите по ипотечните заеми.

"Клиентите трябва да са наясно, че независимо от това, че лихвите все още изглеждат ниски, те са плаващи и на всеки три или шест месеца в зависимост от банката те могат да бъдат променяни“, допълни гостът.

Той очаква ръст на търсенето на наеми за сметка на закупуването на имот.

"Нещата, които се случват, са умерено положителни – имаше далеч по-негативни сценарии, които на този етап ги избягваме... Купувачи, които не могат да си осигурят средствата за брокерската комисионна и таксите за нотариус, се отдръпват от пазара. Клиентите с добри доходи са активни... Говорим за нормализация на пазара“.

Димитров обясни, че цената на кредитния ресурс у нас се определя от цената на депозитите – те се покачват всеки месец.

От разговора стана ясно, че при правилата на банките за отпускане на ипотечни кредити няма затягане. „При продуктите с фиксирана лихва има леко покачване на лихвения процент. В България тези продукти може да са за 3 или 5 години“, посочи гостът.

"Няма видими критерии, с които банките да изпращат ясни сигнали към пазара, че имат силни притеснения за това, което предстои“.

„Пазарът на кредити остава активен“, заяви още Димитров. Той очаква нивото им за първото тримесечие на 2023 г. да е сходно с миналогодишното, дори да има повишение. „Цените на имотите се увеличиха и обемът на кредитите расте. Но той е вследствие на увеличените цени, не на бройките“, обясни гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase