Снимка: Bulgaria ON AIR

Шофьор на линейка беше пребит при опит да окаже помощ на пострадало дете в Бургаско. Това е поредният случай на насилие срещу човек от Спешна помощ.

"Нужни са законодателни промени, изпратили сме писмо до президента, министър-председателя, здравния министър, подготвяме и декларация до партиите в НС, крайно време е да бъдат предприети действия. Предимно братята роми проявяват тази агресия. Пияни, дрогирани нападат екипите, които те викат за помощ, а после срещу тях са извършени тези престъпления. Ако знаят, че ги грози затвор или солидна глоба, няма да посегнат. Това трябва един път завинаги да бъде изкоренено", коментира председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов в студиото на "България сутрин".

По думите му въведените мерки през годините - паник бутони и охранители, не помагат. Митов апелира за по-строги мерки.

"Политиците да загърбят цирка, който разиграват, и да облекат в закон това, за което се говори от години. Не знам защо гневът на хората се излива върху сферата на здравеопазването, могат да отидат в парламента, където не си вършат работата, в МЗ, защото лекари и шофьори не са виновни за този хаос", каза още Митов.

В ЦСМП липсват над 1000 лекари, фелдшери, шофьори. Пред Bulgaria ON AIR той посочите трите основни фактора за липсата на кадри в спешната помощ - заплащането, условията на труд, "черешката на тортата е, когато посегнат и те обиждат".


Председателят на синдикат "Защита" подчерта, че в случая полицията е реагирала бързо и разпръснала гневната тълпа, но след като шофьорът на линейката вече е бил пребит.

"Какво трябва да правят? Да оставят линейката и да започнат да бягат? Или по метода на убеждението да убедят тези хора, но когато са употребили алкохол - това е невъзможно", категоричен е гостът.