Снимка: БГНЕС

Значително е намалял потокът от гърци, които пътуват до България, за да пазаруват, показват наблюденията на местните търговци в Сандански. Причината е в увеличението на цените на стоките у нас и изравняването им с тези в южната ни съседка.

Панайотис е от Кавала. Избрал е да прекара Великден заедно със семейството си в Сандански. Той разказва пред БНТ, че тази година ще се въздържа от покупки заради високите цени на стоките в търговските обекти.

"Очаквахме да е по-евтино тук, понеже има голяма разлика в доходите ни. Виждам, че са изкуствено завишени цените на всички продукти", казва той.

"Единственото по-евтино тук е цената на горивото в сравнение с Гърция".

Според клиентите от южната ни съседка, най-голямо увеличение има в цената на млечните продукти. В магазин за хранителни стоки в Сандански, цената на кашкавала достига до 26 лева на килограм.

"Идват много малък брой гърци, които предимно минават само да попитат като цени, като наблюдение какво имаме във витрината, и си взимат една вода и си излизат. В момента трудно можем да ги накараме да си купят нещо", казва Петър Гроздилов, търговец.

"Масово гърците, каквито бяха преди години, ги няма. Без да преувеличавам, преди години бях преброил 70 автобуса, които запълваха всяка свободна улица тук, в централната част", разказва Георги Кунчев от Сандански. Сега от съседката ни пристигат едва два-три автобуса

А хотелиерите в Сандански са принудени да предлагат по-изгодни оферти, за да задържат малкото останали туристи от Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase