Снимка БГНЕС
fallback

"Ние така и не разбрахме тази инфлация от какво е предизвикана. Предлагат се мерки без анализ за справяне с нея." Това заяви в интервю за БНР доц. Виктор Йоцов, икономист от Института за икономически изследвания при БАН, преподавател в УНСС.

"Тези 17 стоки, които се предлагат за таван на надценките, имат толкова нисък относителен дял – не може да очакваме ефект върху инфлацията от тях", категоричен бе той относно административните ограничения, с които служебното правителство се опитва да намали инфлацията.

"Ако се контролират цените, трябва да се слага таван на самите цени, не на надценката, но това е антипазарна мярка и не е дългосрочно решение на въпроса", коментира доц. Йоцов в предаването "Преди всички".

"Цените тръгнаха нагоре още преди Covid кризата. След началото на войната в Украйна този процес се засили отново."

Правителството трябва да раздава купони или ваучери на най-нуждаещите се, смята икономистът. Виктор Йоцов постави като първостепенна задача пред новия парламент приемането на бюджета. "Особено за общините ще има голям проблем, ако се действа в рамките на 1/12 от предходния бюджет."

"Възможността да се избере редовно правителство в този парламент ми се струва много ограничена", посочи в заключение той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Първескиня

преди 1 година

Аз съм *** и необразован човек,но бих попитал доц. Виктор Йоцов,как така е икономист,а не знае как се преминава през период на инфлация.Г-н доцент(ако си такъв и не си си купил дипломата по партийна линия),ти като си такъв еркек,как може да незнаеш,че всяка една инфлация се бори единствено с увеличаването на заплати и доходи.от къде ви събират такива,и кой ви дава право на изява,изобщо незнам.На такива кюнлии освен шофьорска книжка и билет за градския транспорт,друго не трябва да им се дава.

7

Zemedelec

преди 1 година

До АнонименДоцентин Боклукчийски нищо никога не е познал, мазен беден *** който не може да си смени костюмчето, а и изглежда недохранен.

6

Анонимен

преди 1 година

Ние гледахме интервютата и анализите на вашия колега Сарийски записани и качени в ютюб. И знаем че държавата се е управлявала от един полуграмотен пожарникар еднолично и арогантно. Колкото и международната конюнктура да е била благоприятна в десетилетието преди ковид -- няма как това да не се прояви и в някаква инфлация.

fallback