Снимка БГНЕС

Застраховането на имущество продължава да е на заден план за българите. Това е голям проблем за цялото общество, когато има катастрофични събития. Това съобщават от Асоциацията на българските застрахователи  (АБЗ).

По техни данни у нас само 2% от щетите от наводнения и други природни бедствия се оказват застраховани, докато в Европа средното ниво е десет пъти по-голямо (22%). По неофициални изчисления застрахованите жилища и земеделски имоти в страната са не повече от 10%, предупредиха от АБЗ.

"Катастрофичните събития и икономическите загуби от тях в последните години значително нарастват. В глобален мащаб през 2022 г. те се изчисляват на 284 млрд. долара, което е с над 20% повече от средните суми през предишните 10 години. Значително нарастват- с над 20%, и застрахованите загуби и изплатените обезщетения - до 132 млрд. долара за миналата година. В България обаче при бедствия всички разчитат на помощи от държавата и общините", посочват от АБЗ.

От АБЗ посочват, че единици са били застрахованите имоти в наводнените през миналата година селища в Карловско. Обезщетенията били изплатени много бързо, но заради малкия брой застраховани къщи, ефектът от тази защита останал незабелязан.

Другият проблем са ниските застрахователни суми. За премия от 55 лева един от пострадалите в Карловско получил 40 000 лева. Тези пари няма да му стигнат да вдигне къщата отново, но са много повече от 300-те лева, които дава държавата, посочват застрахователите.

Между 40 и 150 лв. годишно са склонни да заделят българите за застраховка на имуществото, показва проучване на "Моите пари". Тези цени обаче са твърде ниски да покрият погибване на имущество при катастрофични рискове като земетресение и наводнение, посочиха от АБЗ.

От АБЗ отбелязват, че бумът на ипотечните кредити е една от причините за ръста на имуществените застраховки в последните години. Хората обаче трябва много внимателно да се запознаят с условията на тези застраховки, които сключват в банките. Тези застраховки не включват движимото имущество в имота и при пожар например, застрахователят няма да ви възмезди за унищожените мебели, защото не са включени в полицата. Освен това банките обикновено не предлагат да се застрахова реалната стойност на имота, а само частта, която отговаря на кредита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase