Снимка: Bulgaria ON AIR

Въпреки призивите за широко евроатлантическо правителство, едно е ясно на този етап - обединение между първите двама на изборите - ГЕРБ/СДС и коалицията ПП-ДБ, няма да има. Имената на новите 240 вече са ясни. Всеки глас ще е важен.

"Това, че хората искат правителство е едно, но това, че десетте души, които решават какво се случва в държавата, е съвсем различно. Това са Кирил Петков, Бойко Борисов, Асен Василев, Румен Радев, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ. Те са тези, които трябва да решат и да се разберат помежду си. Аз съм с усещането, че ще има правителство, макар и много сложна комбинация от варианти, които ще измислят. Но всички се убедени, че трябва да има", каза пиар експертът и писател Нидал Алгафари.

Иначе, според него, отиваме на избори, на които хората ще се разсърдят още повече.

Още по темата

"Те ще изпаднат в една ситуация, че освен ПП-ДБ, които в момента са сърдите, че хората не са ги припознали, така ще се окажат всички политически формации. Кирил Петков обясняваше, че ще бият, че дори и с много", допълни Алгафари.

"Отиваме към по-лошия вариант от сегашната ситуация. Последните 2-3 дни се наблюдава говорене в посока какво ще бъде правителството, а не дали ще има. Явно с действията на президента, който назначава част от министрите си навън, нещата отиват в тази посока. За мен това ще бъде по-безпринципният вариант от двата възможни. Първият беше ПП-ДБ и ГЕРБ, а вторият - с всеки, който би изтъргувал подкрепата с първия мандат на ГЕРБ", коментира политологът Георги Проданов.

По думите му предишното предложение на ГЕРБ за експертен кабинет е било с хора, обвързани с провалени правителства и минали управления.

"Не виждам нищо лошо в експертно правителство. Другото е принципно да отидем на още едни избори, след това на още едни и така до момента, в който кандидатите за народни представители да гласуват сами за себе си, защото никой друг няма да гласува за тях. Президентът Радев беше основният, атакуващ политическа партия ГЕРБ и ДПС - много остро влезе в тази битка с тях, но в един момент осъзна, че по този начин не става и че трябва да се намери вариант, в който и президентът, и ГЕРБ да видят, че има неща, които са лоши", поясни пиар експертът.

Той смята, че в момента и двете страни постъпват достатъчно мъдро.

"Както и ДПС, и БСП. В партията на Нинова хората са "врели и кипели" и знаят много добре, че без Народно събрание ще е много труден животът им", допълни Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

А Проданов е на мнение, че бъдещето на БСП е свързано с участие във властта.

"Това означава и що-горе прилично явяване на местните избори. Не се съмнявам, че ще участва в подкрепа на този кабинет. Картината, която описва Алгафари, е идеалистичният вариант. Всеки ще извлече полза от това, не съм сигурен ние колко като общество ще имаме полза от подобна глутница", лаконичен бе политологът.

Според Нидал Алгафари ИТН ще бъдат като "резервна гума": Ще седят и ще чакат дали ще се наложи отнякъде някакви гласове, за да могат да се изтъргуват срещу някакви политики. А министрите от служебния кабинет не са собственост на никого, включително и на президента. Съвсем нормално е и от служебния кабинет да се вземат хора, и да се върнат по-назад да се търсят министри, извън правителствата на Борисов, от БСП също има достатъчно кадърни хора."

"Самият Борисов помъдря, няма нужда да бъде министър-председател, ще си остане депутат. Това, което каза в средата в седмицата, беше повторение на поканата от резултатите на изборите през 2022 година - при него нямаше демонстрация на различно поведение. Но това му качество да бъде в пленарна зала, е чисто ново, отдавна не е бил депутат", категоричен е Георги Проданов.

Според двамата с втори и трети мандат нищо няма да се случи.

"Надявах се Борисов да застане начело, защото е по-хубаво да имаме човек, който е "врял и кипял", отколкото да поставим човек, който тепърва да се учи и да разбира кое къде е. В момента ни трябва министър-председател, който знае как да управлява, да знае онези нишки, които да много дълги навсякъде", коментира писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase