fallback

Има поскъпване на козунаците с около 30%, дължи се основно на поскъпването на суровините и разходите за труд. Това призна собственикът на столична пекарна Дарин Стойков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако миналата година сме купували яйцето за 24 ст., в момента не можем да го намерим за под 50 - няма нещо, което да е поевтиняло, може би само маята държи постоянна цена. За да го наречем козунак, в него трябва да има 6 неща. Взимайки предвид цената на суровината, на труда, усилията и времето, килограм козунак под 20 лева е нереално ниска цена, ако е истински козунак. Ако на етикета има повече от 6 неща, не е редно да го наричаме козунак", обясни той за "България сутрин".

Oще по темата


Според Стойков една стока струва толкова, колкото някой е готов да плати - дори козунакът да е на цена от 100 лева.

"Има технологии, които изискват 3 дни втасване на козунака. За специалните козунаци трябва по-специално брашно, доста топло помещение, много умения. Думата спекула няма дефиниция и не е законов термин. Това явление е било разпространено по време на Първата и Втората световна война. Трябва да спрем да употребяваме тази дума", подчерта собственикът на пекарна.

Наемите на помещенията категорично вървят нагоре, докато за цената на енергията има механизъм за компенсации, стана ясно още от думите му.

Кампанията "Висящи козунаци" е специална за пекарната на Дарин Стойков.

"Преди 4 години я започнахме и вашата телевизия беше първата, която отрази кампанията. Механизмът е много прост - плащате козунак за някого, когото не познавате, наш ангажимент е да го произведем и доставим. Всяка година се обръщаме към партньор, с който да дистрибутираме това нещо. Тази година всичко ще отиде за Розовата къща - дневен център за хора със зависимости. Повечето от тях са бездомни и решихме тази година да направим техния празник по-добър", разказа събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Бай ВарвАр

преди 1 година

И 120 лева да стане козунака , пак ще е същия 6okлyk ! От година на година става все по-фалшив и по скъп ! Правя си го домашен (само брашното и захарта са купешки от Гърция ) и става приказен ! В последните години кухненска хлебопекарна ми помага в месенето на тестото , че бях се уморил да го праскам в масата (тестото , де)

89

Shark

преди 1 година

Добре бе, като е тобкова хубав изяж си го. Да ти е сладко.

88

европейски популис

преди 1 година

20 лв е защото е скъпи продукти-1к брашно -2лв,5 яйца -3лв,мляко -300г-1,50;захар -300г-1лв,стафиди ,есенция ,лимон-5лв ,масло ,чисто и олио-4лв-около17лв токи труд колко да струва

fallback