Ако днес избираме бъдещите управляващи, които да се заемат с решаването на проблемите на обществото, то има хора, които сами правят избора да помагат на другите. Наричат ги съвременни будители, но кои са те?

"Започваме да празнуваме Деня на будителите в момент, в който нацията има нужда от будители, от възраждане, от преминаване през трудни времена, където трябва да има светлина и някой да води духовния път. Това, което е съвременният будител, е да се занимава с хармонизиране на обществото - там, където има нещо, което държавата не може да реши, там, където има дисхармония", каза театралният режисьор Елена Панайотова в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

За актьора Лео Кадели думата "будител" означава чувство: "Излъчва щастие и трябва да имаш качества, като ръководство. Тази титла трябва да ти я дадат хората. Не може сутринта да се събудиш и да си кажеш: "Аз съм будител".

Инвеститорът Макс Гурвиц смята, че е чест да бъдеш будител.

"Будителството е нетърсена възможност, което се оказва, че е нужно за обществото", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

А Панайотова, която от Широка лъка заминава за Африка, за да обучава деца, прилага театъра и в друга сфера в обществото.

"Или имаш импулс да го правиш, или нямаш. Изключително важно е да се използва това, което аз съм успяла да направя с огромен екип от артисти за 15 години. Възможността да овластяваме децата чрез изкуство е прекрасно. Това помага за духовното израстване на личностите", поясни тя.

Дейността пък на Лео Кадели започва чрез една снимка в социалните мрежи, в която показва как е помогнал на възрастна жена.

"Вече съм длъжен да показвам всичко, защото имам регистрирано сдружение. Подкрепили сме 12 хиляди български семейства, дори днес купихме една къща в Котел, за да настаним едно 3-месечно бебе, което беше без ток и вода, но вече ще бъде в нова къща. Това е ежедневието ни. Има страшно много хора, които помагат, те нито са будители, нито са известни", допълни той.

От разговора стана ясно, че Грувиц помага на бежанците от Украйна.

"Не очаквахме да изиграем тази роля, но понеже неочаквано започна тази война, събрахме се с хора, които са предимно от IT сферата, инвеститори", коментира той.

Панайотова пък подчерта, че би застанала зад всички каузи, защитаващи човешките права и духовните ни ценности.
"Бихме застанали само зад каузи, които имат логични причини. А на деца трябва да се помага винаги", категоричен е Кадели.

"В България едно от нещата, които ни липсва, е свързаност - големите градове срещу провинцията. Има твърде малко връзка между различни нива на образование, трябват ни повече общи ценности. В такива дни като днешния, виждаме колко сме разхвърляни и колко различни приоритети имаме. Може да се постараем да намираме повече общи преживявания", каза още Грувиц.

Попитан дали хората в нужда получават достатъчно подкрепа от държавата, Лео отговори: "В тази държава има хора, които работят и не могат да се справят, камо ли тези, които взимат 40 лв. детски, или месечна помощ. Повечето хора, които са в нужда, сами са си го направили, те не правят първата крачка - да се оглеждат около тях, а не да излизат да мрънкат, че доматите са скъпи, в техния двор доматите са безплатни. Най-лесно е да мрънкаме. Ръководя група от 103 хиляди души. Има много повече хора, които искат да помагат, отколкото тези, които имат истинска нужда. В Карловско направих ремонт на 2 къщи, но си тръгнах с много мъка, защото не видях един местен да помага на друг. Дори не видях да помагат на себе си."

"Свидетели сме на това как България се превръща от една по-скоро бедна държава, в една по-успешна и богата държава. Част от това е да има повече граждански инициативи, хората да поемат все повече и повече отговорности", смята инвеститорът.

Панайотова смята, че няма изработена социална политика и припомни, че българите бяха сред първите, които помогнаха на съседите ни в Турция след земетресението.

"И войната в Украйна, и кризите в Карловско - хората веднага изявиха желание да помогнат. Това е верният импулс, важно е да се концентрираме върху него", категорична е тя.

Лео Кадели пък поясни, че се е сблъсквал със случай, в който жена е направила фалшиви профили в социалните мрежи, за да проси храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase