Снимка БГНЕС
fallback

В проекта на Закона за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти да се въведат конкретни механизми за това по какъв начин и как ще се определя размера на комисионата, дължима от клиенти към агенцията. За това настояват адвокати и юристи от Сдружение "Съвет по нормотворчество".

Според тях това би допринесло за отстраняване на съществуващата порочна практика да се претендира заплащане на комисиона в прекомерни размери, която не съответства на вида, обхвата и стойността на предоставената от агенцията услуга.

„Считаме, че трябва да има задължително участие на специалисти по вещно право (преди всичко адвокати), притежаващи необходимия правен капацитет в процеса по сключване на сделките за разпореждане с недвижими имоти. Това следва да бъде нормативно регламентирано, с оглед защитата на правата и интересите на клиентите“, посочват от сдружението.

Според тях напоследък се е наложила крайно неблагоприятната тенденция, повечето брокери или агенти, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, да консултират клиенти по всякакви правни въпроси, свързани с придобиването и разпореждането с имоти, без да имат нужната квалификация. Това  често влече след себе си тежки финансови загуби за клиента.

Друга промяна, за която от сдружението настояват, е да се регламентира правото и задължението на агенциите да предоставят услугите си единствено и само на една от страните по сделката – купувач или продавач, с оглед избягването на конфликт на интереси.

Според тях липсва и изрична разпоредба, регламентираща задължението на брокерите и агентите на недвижими имоти за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ за вреди, които биха могли да възникнат във връзка с упражняване на дейността им.

От сдружението напомнят, че през месец юли 2022 г. на интернет страницата на Народното събрание на Република България бе публикуван Проект на Закон за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, но някои от тези детайли не са засегнати и там.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Брокерите са измамници, грабители и обирджии Плащаш, нищо не правят, ама нищо по сделката, но комисионната задължително си я вземат, а накрая ти си оправяш всичките документи. Питаш, абе шматка защо ти платих поне знаеш ли? Пули се срещу теб, усмихва се и ти казва - ами защото ти показах имота и те заведох да го видиш. Ей, така изкарват по няколко хиляди лева на сделка.

6

ЛОБИСТКИ ЗАКОН

преди 1 година

ЛОБИСТКИ ЗАКОН !!!! АДВОКАТИТЕ И ЮРИСТИЪЕ И ТЕ ИСКАТ ДА ИЗКАРВАТ ПАРИ НА ГЪРБА НА ХОРАТА

5

Сахар

преди 1 година

Брокерите много обичат да вземат комисион и двете страни, но чий интерес защитават?Да не говорим, че съществуват основно, защото са налазили сайтовете за продажба на имоти.

fallback